A kérdés az volt: VAN-E olyan HATÉKONY eszköz/MÓDSZER, amellyel – akár kis egyesületként – HIDAT építhetünk a MÚLT ÉRTÉKEI és a MAI EMBER képzelete közöttElőállítható + hatékonyan terjeszthető-e vajon olyan KULTURÁLIS TERMÉK, amely a MÚLT ÉRTÉKEIT FELÉLESZTI, és a jelenbe emeli – ÚGY, hogy az HASSON is a JELEN EMBERÉRE?

1.) A CivilFilm Egyesület tevékenysége, eddigi eredményei

A civil videómegosztó működtetésétől – a saját „TELEPÜLÉSI ÉRTÉK-VIDEÓK” KÉSZÍTÉSÉIG

 

1.) 2008-09-24 – 2015-12-31 között működtettük a civil videómegosztót (www.bit.ly/cv-szakmai-munka).  

 12 000 civil szervezeti videót tettünk fel az oldalra, 5 millió videónézést generáltunk (http://civilfilm.hu/index.php/statisztikak), több tízezer videóhírlevelet (http://civilfilm.hu/index.php/hirlevelek) küldtünk ki, több mint 8000 civil szervezetnek havonta.

 A civil videómegosztóval népszerűsítettük, megismertettük a hazai civil szervezeteket.

 Sok száznak megtanítottuk, miként kell úgy videót feltenni a youtube-ra, hogy azt meg is nézzék (kulcsszógazdag videóleírás készítés módja, címadás, kulcsszavazás stb.).

 A projekt 7 év alatt betöltötte feladatát – s technikai változások miatt (Google API változás, oldalrendszer elöregedése), amúgy sem lehetett tovább üzemeltetni, ezért – nehéz döntés volt – 2015-12-31-én lekapcsoltuk az oldalt.

 Szerepet játszott ebben az is, hogy 2015 NYARÁN AZ EGYESÜLET úgy HATÁROZOTT, elengedi a civil videómegosztót saját, „TELEPÜLÉSI ÉRTÉK-VIDEÓK” KÉSZÍTÉSÉBE kezd.

 (És aztán egyszer csak ott találtuk magunkat egy csodálatos kulturális küldetésben, melyet rajtunk kívül, úgy tudjuk, senki sem művel az országban – ilyen volt a civil videómegosztó is :)

 

E cikk linkje a civilfilm.hu honlapunkon: www.bit.ly/bemutatkozas-videoseta-projekt-civilfilm-egyesulet

Cikk letöltése PDF formátumban: https://drive.google.com/file/d/0B0L2aqE6ArIRVDh0QkpsUHBGVHc/view?usp=sharing

Ez (civiljutub.hu) ma már a múlt, de szép és eredményes 8 év volt :)

 

ÚJ KORSZAK KÉRDÉS: hogy’ verhetünk hidat a múlt értékei s a mai ember képzelete között?

 

Az új korszak termékei itt találhatók: http://bit.ly/videoseta-videok

A LEGTÖBB EMBER – akár évtizedek óta – úgy él SAJÁT TELEPÜLÉSÉN, hogy NEM ISMERI ANNAK MÚLTJÁT, TÖRTÉNETÉT, ÉRTÉKEIT, TÖRTÉNETEIT. Helytörténészek munkáiból ezek megismerhetők, de manapság, vajon hány ember veszi a fáradságot erre?

 Nem sokkal több a nullánál – így aztán ezek az értékek nem is hathatnak a ma emberére.

 A kérdés az volt: VAN-E olyan HATÉKONY eszköz/MÓDSZER, amellyel – akár kis egyesületként – HIDAT építhetünk a MÚLT ÉRTÉKEI és a MAI EMBER képzelete között?

 Előállítható + hatékonyan terjeszthető-e vajon olyan KULTURÁLIS TERMÉK, amely a MÚLT ÉRTÉKEIT FELÉLESZTI, és a jelenbe emeli – ÚGY, hogy az HASSON is a JELEN EMBERÉRE?

 

 

A MÓDSZER – VIDEÓKKAL, YOUTUBE-bal, FACEBOOK-kal ÚJ ÉLETRE KELTENI a MÚLT ÉRTÉKEIT

 

A választ e kérdésre az egyesületi munka új korszakát jelentő, saját „TELEPÜLÉSI ÉRTÉK-VIDEÓK” (VIDEÓ-SÉTA filmek www.bit.ly/videoseta-videok) készítésében, youtube-on publikálásában, s e videóknak az egyesületi tagok Facebook oldalain való népszerűsítésében találtuk meg. 

Ez bizonyult annak az – olcsó, korszerű és hatékony – MÓDSZERNEK, melynek felhasználásával, úgy tűnik, sikerült elérni, hogy ÚJ ÉLETRE KELVE HATHASSANAK egy város (Dorog) múltbéli értékei.

 

EGY HELYI LAKOS VÉLEMÉNYE – „IZGATOTTAN VÁROM, HOGY ELKÉSZÜLJÖN AZ ÚJABB RÉSZ”

 

„Nagyon szeretem a VIDEÓSÉTÁKAT Dorogon. Izgatottan várom, hogy elkészüljön az újabb rész. Gratulálok az alkotóknak, mindig nagyon izgalmas, tele korabeli képekkel, ami mára történelem. Kérném a folytatást!” (http://bit.ly/nezoi-megjegyzes)

 

2.) TÁRSADALMI SZÜKSÉGLETET – TÁRSADALMI HATÁS

 

IDÉZET: „VIDEÓ-SÉTÁK SOROZAT: A videó-séták sorozatban városunk, megyénk épített és természeti értékeit mutatjuk be… Rádöbbentek ti is majd, mennyi mindent meglát az ember, ami azelőtt, mintha ott se lett volna.”

 Ez minden Videó-séta film bevezetője, tükrözi szándékunkat: a helyi értékek életre keltését.

 

  STATISZTIKA – VIDEÓSÉTA FILMEK NÉZETTSÉGE - 2015

 

Szeretik/nézik a helyiek a városuk emlékeit, történeteit, helyszíneit bemutató filmeket.

STATISZTIKA: a 2015-ben előállított 18 videó-séta filmet 14 957 perc időtartamban nézték meg, az összes megtekintés száma 4463 volt.

Egy mappába gyűjtöttük filmenként a nézettségi adatokat – www.bit.ly/vs-videok-nezettseg-stat-150731-1231

A NÉZETTSÉGET ÖSSZEFOGLALÓ TÁBLÁZAT: www.bit.ly/vs-nezettseg-stat-tablazat-2015 

 

 

  STATISZTIKA – VIDEÓSÉTA FILMEK NÉZETTSÉGE - 2016

 

STATISZTIKA 2016 - a CivilFilm Egyesület által 2016-ban (01-12. hó) készített, youtube-ra feltöltött települési (Dorog, Esztergom stb.) érték- videók száma (csak a zenés verziók vannak itt a lenti felsorolásban), nézettsége:

 VIDEÓK SZÁMA: 33 db

 PERCEK (összes elkészített videópercek száma): 447

 NÉZETTSÉG (adatfelvétel = 2017-05-08): 10 653 nézés (nem tartalmazza az egyes videók zenétlen verzióinak nézettség számát)

STATISZTIKA: (Videók 2016 link - pdf-ben összegyűjtve képpel, linkkel): www.bit.ly/videok-civilfilm-2016-pdf-ben

 

  CÉL + MÓDSZER

 

A FŐ CÉL a HELYI ÉRTÉKEK BEMUTATÁSÁVAL a HELYIEK ÉRTÉKTUDATÁNAK növelése.

A dorogiak, esztergomiak, környékbeli községek lakói nem feltétlenül ismerik településeik értékeit.

Mutassuk meg nekik őket, hogy tudatosulhasson ez bennük.

MÓDSZER: az – épített vagy természeti – települési értékek hétköznapi hangvételű videó-filmeken való bemutatása korszerűen + hatékonyan segíti elő a helyi identitás- és érték-tudat megerősödését.

 

 A PROJEKT HATÁSA és ÉRTELME

 

Ezzel támogatjuk az adott település múltjának feltárását, a települési identitás megerősítését, s pl. a fiatalok helyben tartását. A projekt a helyi identitás megerősítésével, értékőrzéssel járul hozzá az érintett települések fejlődéséhez.

 

 CÉLCSOPORT

 

Elsődleges célcsoport: a videókban érintett település lakói

Közvetett célcsoport: az adott település iránt érdeklők

 

3.) E projektünk művelése – hogyan járul hozzá szervezetünk megerősödéséhez 

 

A CivilFilm Egyesület (www.civilfilm.hu) 7 évig működtette a Civil Videómegosztót (CV).

12 000 civil videó CV-ra való feltöltésének sok tanulsága volt – pl. megtanultuk a Youtube-ot (YT) adatbázisként használni (nem tárhelyként).

 Megtanultuk azt, miként kell úgy videó-leírással, címkékkel ellátni a YT-ra felrakott videót, hogy az elérje azokat, akiknek készült. E TUDÁSUNKAT E PROJEKTBEN IS HASZNOSÍTANI TUDJUK - hogy a videók eljussanak azokhoz, akiknek szánjuk őket.

 

 A PROJEKT KULTURÁLIS HATÁSA

 

2015 nyarán indítottuk útnak új projektünket, a videóséta filmeket – www.bit.ly/videoseta-videok

E videók arra a kérdésre kerestek választ: „Előállítható + hatékonyan terjeszthető-e olyan kulturális termék, amely egy település értékeit feléleszti + a jelenbe emeli – úgy, hogy az hasson is a ma emberére?”

 Kiderült, KOMOLY IGÉNY VAN ERRE, és a helyi közösség számára hasznos, értékes a projekt.

 A videóséta filmek előtt, ha valaki begépelte a youtube-keresőbe pl. azt, hogy „dorogi videók” (jelenleg 8750 találat), az a kép rajzolódott ki előtte, hogy a város a rallyzástól, a terepbiciklizéstől, s némi birkózástól eltekintve kultúramentes övezet.

MOSTANRA… a 8750 TALÁLAT ELSŐ 5 HELYÉBŐL 4-en VIDEÓ-SÉTA FILMEK találhatók (az iskola utcáról, a Bábyász-templomról, Kálváriáról…), mi több az első 20 találatból 14 db videóséta film!

LINK – „dorogi videók”: http://bit.ly/yt-dorog-videok

 Egyszóval, még egy 12 E fős iparvárosnak, volt bányászvárosnak is bőven „van annyi múltja”, értéke, amit, ha megörökítünk, nagyban hozzá tudunk járulni a helyi identitás- és érték-tudat megerősödéséhez.

 

A PROJEKT-VÉGREHAJTÁS HATÁSA SZERVEZETRE, HELYI és CIVIL KÖZÖSSÉGRE 

 

A videóséta-projekt, azaz a CivilFilm Egyesület tevékenysége egyaránt hozzájárul a szervezet értékteremtési képességének és a helyi közösség identitás-tudatának megerősödéséhez. 

 

Kifejezett tervünk az is, hogy e projektet megismertessük más civil szervezetekkel - illetve később a középfokú oktatási intézmények tanáraival, tanulóival.

 A helyi értékekről való videó-készítés innovatív lehetőséget kínál egy-egy helyi civil közösségnek, vagy középiskolai osztálynak ahhoz, hogy megismerje és feldolgozza települése múltját.

 

E cikk linkje a civilfilm.hu honlapunkon: www.bit.ly/bemutatkozas-videoseta-projekt-civilfilm-egyesulet

Cikk (2016-os videólistával együtt, 12 oldal) letöltése PDF formátumban: www.bit.ly/civilfilm-2016-bovebben-cikk-es-videolista-12-oldal

Mohos Nádor Tamás

06304801145

nadortamas KUKAC civilfilm.hu