A civil törvény koncepcionális átdolgozása szükséges

Sürgősen várjuk civil szervezetek csatlakozását a felhíváshoz!

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium kidolgozta az „egyesülési jogról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról” szóló törvény tervezetét, amelyet július 11-ig lehet véleményezni. A tervezet a www.nonprofit.hu honlapon olvasható.

A Nonprofit Információs és Oktató Központ Alapítvány, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Reflex Környezetvédő Egyesület egy szakmai véleményt dolgozott ki a tervezetről, amelyhez két munkanap alatt már 70 civil szervezet csatlakozott.

Aggódunk, hogyha a törvényt elfogadják:

  • szervezetek ezrei veszíthetik el közhasznúsági fokozataikat és állami támogatásaikat;
  • csökken a civil kontroll és erősödhet a mindenkori kormány politikai befolyása a szektorban;
  • összességében csökkenhetnek a civil szervezetekhez jutó állami források.

Melyek a törvénytervezet legproblémásabb elemei?

  • A közhasznúságot olyan számviteli, pénzügyi mutatókhoz köti, amelyeknek semmi köze a valós társadalmi hasznossághoz. Például szerepel mutatóként a legalább egymillió forintos bevétel, a nyereségesség, a legalább 10% bérjellegű kiadás. Ezekkel a mutatókkal főleg a kicsi és önkéntes szervezeteket fosztják meg a közhasznúságtól, de a működő szervezet jelentős többségének is lehetnek megfelelési gondjai. (lásd a tervezet 57. §-a)
  • A szakmai állami pályázatokon csak – az előző módon jelentősen megszűrt – közhasznú szervezetek indulhatnak. (lásd a tervezet 79. §-a)
  • Az NCA utódjában a civilek által választott delegáltak számaránya egyharmadra csökken – szemben a kormány által delegált kétharmaddal. A döntéshozókat négy évre betonozza be a rendszer. (lásd a tervezet 83-101. §-a)
  • A civil alapban a nyílt pályázatok aránya csökken, egy szervezet csak két egymás utáni évben pályázhat, és az öt millió forint feletti szervezetek nem kaphatnak vissza-nem-térítendő működési támogatást. Ezzel szemben a Parlament által kiemelt szervezetek folyamatosan, költségvetési soron kaphatnak akár több százmilliós működési támogatást pályázat nélkül. (lásd a tervezet 79. és 83-101. §-a)

Mit tehet Ön az ügyben?

  • Olvassa el a csatolt felhívásunkat, és - ha javaslatainkkal egyetért- csatlakozzon hozzá!
  • Jutassa el a felhívást más civil szervezeteknek, és kérje fel őket a csatlakozásra.
  • Keresse meg országgyűlési képviselőjét és jelezze, hogy miért nem támogatja a törvényjavaslatot.

A csatlakozásokat a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címre várjuk folyamatosan.

A kampányról szóló híreket a nonprofit.hu weboldalon kísérheti figyelemmel.

A készülő törvény tervezetét megtekintheti és letöltheti INNEN >>>

A javaslat kezdeményezői:
Nonprofit Információs és Oktató Központ Alapítvány, Gerencsér Balázs
Magyar Természetvédők Szövetsége, Farkas István
Reflex Környezetvédő Egyesület, Lajtmann Csaba