2008. októberében indult el a CivilJutub.hu (www.civiljutub.hu), a magyar civil szervezetek első videó – és hanganyag – megosztója. Propagálására eddig még nem került sor. A honlap reményeink (CivilFilm Egyesület + Dorogi Környezetvédelmi Egyesület) szerint hathatósan fogja szolgálni a civil társadalom önérvényesítő-képességének erősbödését és a magyar társadalmat. Azt már látjuk, eltart majd egy darabig, amíg a civilek igazán elkezdik használni az eszközben rejlő lehetőségeket – de sebaj, így van ez minden új dologgal. Kérem, ismerkedjenek meg az oldallal, regisztráljanak, kezdjék el használni, és adják tovább a létrejöttéről szóló hírt. Már most szólunk: új színfoltként, új tevékenységként érdemes lehet beilleszteni a CivilJutub.hu oldalra szánt kisfilmek elkészítését a most készülő NCA-s pályázatokba. Az alábbiakban bemutatjuk a projektet.

 

 

 

A CivilJutub.hu projekt célja: egy civil szervezetek számára létrehozott videó-megosztó rendszer megalkotása volt. Mi a CivilJutub.hu? Egy webes infrastruktúra, gyakorlatilag egy civil szervezetek által – alapfokú webes ismeretekkel – használható videómegosztó rendszer.

   A videómegosztás lehetőségének megteremtése civil szervezetek számára, egy ezt célzó honlap működtetésével, olyan lehetőségeket s horizontokat nyit meg a civil társadalom előtt, amiről eddig talán nem is álmodtunk. Mire gondolunk?

   Társadalmi probléma az, hogy a civil szervezetek érdekérvényesítő képessége (s ami ezzel összefügg: médiaereje) csekély. Ennek – a mai mediatizált világban – jórészt az az oka, hogy nincs médiájuk (hozzá médiaszemélyzetük stb.). Főként pedig, nincs olyan médiájuk, amelyen képes, filmes anyagokat közölhetnének – egyszerűen, olcsón, a saját nyelvükön, és saját maguk által előállítva.

   Erről eddig nem is álmodhattunk. Azonban, ez a helyzet megváltozott.

 

Videómegosztás – egy nagy civil sansz

 

A videó-megosztó portálok pár éve léteznek, legismertebb közülük a www.youtube.com. Magyarországon is van már pár ilyen honlaprendszer (pl. Videa.hu, Indavideo.hu, Freevlog.hu). A lehetőséget jelenleg leginkább arra használják felhasználóik, hogy számukra érdekes videó tartalmakat töltsenek fel rájuk.

   Ezek a legtöbbször blődségek, társadalmi hasznuk vagy üzenetük nincs – többnyire a rossz, destruktív, lélekölő-szórakoztató „médiahagyományokat” viszik tovább. De: se Magyarországon, se a világon nem volt eddig olyan videó-megosztó rendszer, amely a civil szervezeteket szolgálná.

   A CivilJutub.hu létrejöttével azonban elmondhatjuk: most már van civil videómegosztónk.

   Miért lehet jó ez nekünk? Mert nagyban elősegítheti szervezeteink életét, munkáját, s legfőképpen, közlési hatékonyságát, a mai képi kultúrán és gyorsaságon alapuló világban.

   A videó-megosztás előtt nagy jövő áll. Mert ez az internet következő nagy trendje.

   A nemzetközi civil  szervezetek közül már jó páran felfedezték és használják ezt a lehetőséget. Leginkább, olyan módon, hogy anyagaikat felteszik, pl. a youtube.com-ra (tű a szénakazalban probléma). Ezt a tapasztalatot érdemes hasznosítani, átvenni, ugyanakkor látni kell ennek korlátait, és azt a módot, ahogy ezen túl tudunk lépni. 

   Miért van szükség ennek a „jutubos videófeltevősdinek” a civil túllépésére?

   Mert egy-egy kampányfilm, videóanyag, programajánló vagy éppen bemutatkozó anyag stb. pl. youtube-ra való feltétele nem rossz megoldás, sőt hatalmas lépés. Egyúttal azonban: tűt a szénakazalban meglelni… Magyarul: pl. egy környezetvédelmi, kulturális stb. tematikájú kampányfilm a youtube-on, hát…nem éppen feltűnő (minimális nézettség).

      A megoldás egyszerű: saját, civil videómegosztót kell létrehozni, olyat, amin a civil tartalmak élveznek elsőbbséget (ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a nem civil jellegű, tartalmú feltöltött videókat töröljük, amire már volt is példa). Ennek a felismerésnek a testet öltése a CivilJutub.hu.

Nádor Tamás

projektgazda, szerkesztő

CivilJutub.hu (www.civiljutub.hu)

 

Bármilyen együttműködés, segítségnyújtás stb. ügyben kérem keressék a cikk szerzőjét a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. emilcímen, vagy hagyjanak üzenetet a 06-21-382-9225 számon (az üzenet e-mailen rögtön elugrik drótpostafiókunkba), esetleg hívják a 06-30-480-1145-ös számot.