2013. 10. 08-ai hozzászólásunk az NCTA-2013 fórumán... (fórum linkje: http://norvegcivilalap.hu/hu/forum/10)

Azt állítjuk: fokozottan kellene támogatni az olyan PROJEKTEKET, amelyeknek TUDATFORMÁLÓ CÉLJUK van, ÉS az INTERNET az ESZKÖZÜK. 

MIÉRT? Megjelent és uralkodó fajjá vált a HOMO INTERNETICUS, az ember, aki a net előtt ül, és a netes információk formálják a tudatát – ugye ismerős?
Szívesen látnánk ezért olyan KIÍRÁST, amely TUDOMÁST VESZ AZ INTERNETRŐL, mint civilek számára a társadalom tagjainak TUDATFORMÁLÁSÁRA első-, másod- és harmadsorban alkalmas-hatékony eszközről.
Azt állítjuk ugyanis, hogy az INTERNET (virtuwörld) TÁRSADALMI TUDATOT FORMÁLÓ HATÁSA ma már SOKSZOROSA A SZEMÉLYES TALÁLKOZÁSOKON (ríölwördös fész-tu-fész míting) ALAPULÓ PROJEKT-TALÁLKOZÁSOKÉNAK.

 

Látom és értem: mindenki azt tartja fontosnak, amiben maga is spíler. Beállunk a sorba mi is :)
Azt állítjuk: fokozottan kellene támogatni az olyan PROJEKTEKET, amelyeknek TUDATFORMÁLÓ CÉLJUK van, ÉS az INTERNET az ESZKÖZÜK.

MIÉRT? Megjelent és uralkodó fajjá vált a HOMO INTERNETICUS, az ember, aki a net előtt ül, és a netes információk formálják a tudatát – ugye ismerős?

Az NCTA-kiírás mintha semmit nem tudna erről az emberfajtáról, és a kelleténél jobban erőlteti a fész-tu-fészes projekteket. Ez vélhetően, a kiíró szervezetek szervezeti kultúrájából származtatható. Nem feltétlenül kellene ezt azonban ennyire erőltetni, mert nem biztos, hogy ez a mai kor valóságával olyan nagyon korrelál (csúnya mondat, elnézést).
 


   Homo interneticus tudatformálására példa

Mi civil videómegosztót (www.civiljutub.hu) csinálunk. Évi több mint egymillió videót „nézetünk meg az állampolgárokkal” (kiírás-specifikus szövegcsavarás, bocs), a civil szféra „aprómunkájának” társadalmi megismertetésével foglalkozunk egy öt év alatt letisztult módszer szerint.

Átlag havi 100 000 civil szervezeti videót néznek meg „az állampolgárok” a civil videómegosztó jóvoltából. Ezzel iszonyat sok tudatot formálgattunk már, okoztunk aha-élményeket, javítottuk az állampolgárok tolerancia-, megértés-, elfogadás-szintjét, meg efféle kóficságok.
Azaz, adunk a tudatformálásnak rendesen.

Nyilván, azt gondoljuk, ha már egyszer ezt csináljuk - hogy piszkosul fontos lenne a civileket, munkájukat, eredményeiket stb. megismertetni a társadalom tagjaival a lehető leghatékonyabb módokon.
De úgy (hatékonyan, mérhető szinten), és nem másképp. (Nem szőrmentén és mellékesen.)
Ez pedig alapból a netet jelenti, a maga 0/24-es elérhetőségével, visszakereshetőségével, minden-embernél.ott-létével, stb.
 


   CINKELÉS pro bono

MOST KICSIT CINKES LESZEK, direkt, hogy kiélezzem, amit mondani szeretnék.
Elementárisan fontos dolognak tartjuk, mikor projektmunkás, projektvezető és a megprojektelt célcsoport egy-több tagja egymás szemébe néznek, és megtörténik a csoda...
Ez nem kérdés, milyen lényeges ez azoknak, AKIK EBBEN RÉSZT VESZNEK.

VISZONT az E KÖRÖN KÍVÜLI EMBERKÉK SZÁMÁRA („társadalom tagjai”) ez a dolog nem igazán létezik.
A társadalmi hatása mérhetetlenül kicsi.
TUDATFORMÁLÓ HATÁSA a társadalom laikus, nem megprojektelt tagjaira ELHANYAGOLHATÓ.
Ez van.
Nem mintha ennek kéne feltétlenül lennie.

„Talán érdemes lenne elgondolkozni, pl. a társadalmi integráció területén dolgozó civileknek is azon, amit mondjuk, a zöldek pl. már évtizedek óta tudnak és művelnek: MINDEN a TUDATFORMÁLÁSON MÚLIK, ez az origó, erre lehet építkezni – pl. romatémában, amiben aztán meg végképp fontos lenne.”

„Az a csúnya és vitatható véleményünk: az a projekt, amely ezt az elemet nem valósítja meg hatékonyan, az hosszabb távon mind a társadalmilag sérülékeny csoport, mind a többségi társadalom számára vajmi kevés haszonnal jár - bármennyire megizzadnak is a fizetésükért a projektmunkatársak (bocs plusz egy).”

 

  JAVASLAT:
 
 1.) Szívesen látnánk ezért olyan KIÍRÁST, amely TUDOMÁST VESZ AZ INTERNETRŐL, mint civilek számára a társadalom tagjainak TUDATFORMÁLÁSÁRA első-, másod- és harmadsorban alkalmas-hatékony eszközről.
 
 2.) Egy kiírást, amely a TUDATFORMÁLÁST ÖNÁLLÓ CÉLLÁ emelné, és „elismerné önálló művészeti ágnak”, „külön iparágnak”, nem csak valami fityulának tekintené, ami mellékterméke egy-egy projektnek. (Miközben mi is történi a projekt társadalmi hasznával?)
 
 3.) Szeretnénk, ha a kiírók reagálnának arra, hogy a fész-tu-fész projektelésen túl - LEGYEN TERE A TUDATFORMÁLÁSSAL PROFESSZIONÁLISAN FOGLALKOZÓ SZERVEZETEK MUNKÁJÁNAK is.
 
 4.) Azt állítjuk ugyanis, hogy az INTERNET (virtuwörld) TÁRSADALMI TUDATOT FORMÁLÓ HATÁSA ma már SOKSZOROSA A SZEMÉLYES TALÁLKOZÁSOKON (ríölwördös fész-tu-fész míting) ALAPULÓ PROJEKT-TALÁLKOZÁSOKÉNAK.
 
 ÖSSZEFOGLALÁS
 
 Ha megoldható, reagáljon a pályázati kiírás az INTERNETES TUDATFORMÁLÁST PROFESSZIONÁLISAN MŰVELŐK munkájának hasznosítására is.
 
 2013. 10. 08.
 
                                                                                                              Nádor Tamás István
                                                                                          CivilFilm Egyesület - elnök (www.civiljutub.info
                                                                                          CivilJutub.hu civil videómegosztó (www.civiljutub.hu)