E héten nagy vállalkozásba fogtunk, amikor a dorogi sporttelep bemutatását tűztük ki célul. Majd’ 100 év történetét felvázolni lehetetlen egy kisfilmben. Ezért, legyen ez a mostani videóséta, amolyan „felütés” vagy kedvcsináló azok számára, akiket a téma mélyebben érdekel, és később a részletekig is belemerülünk a dorogi sport történetébe. Mi lett például az úszószakosztály sorsa, hogyan kezdték pályafutásukat a dorogi birkózók, és még sorolhatnánk…
A MAI SÉTA SORÁN A KEZDETEKRŐL beszélek, a sporttelep megépüléséről, és arról, mit láthatunk ma, 98 évvel később. A filmben láthatjuk majd, a dorogi sport épített emlékeit ma (és régi fotókon egykori formájukban is), így a Zenepavilont, a Dorogi Sportegyesület székházát, és a stadiont. Röviden megemlékezünk a valaha közvetlenül a sporttelep mellett működő, sporttörténeti jelentőségű Binder vendéglőről is, és persze láthatjuk azt is, hogyan festett egykor e jeles hely.

VIDEÓ-SÉTÁK SOROZAT: a videó-séták sorozat keretében Dorog – s olykor, más megyebéli városok – épített és természeti értékeit mutatjuk be. Célunk/koncepciónk az, hogy e városi értékeket emberközeli, inkább laikus, mint „szakértői szemmel”, a lehető leghétköznapibb módon közelítsük meg… Például úgy, mint egy gyermekét sétáltató anyuka a II. emeletről…
Rádöbbentek ti is majd, mennyi mindent meglát az ember, ami azelőtt, mintha ott se lett volna.

ÖSSZES VIDEÓSÉTA itt: http://bit.ly/videoseta-filmek 

BUZÁNSZKY JENŐ STADION ÉS SPORTTELEP

A Buzánszky Jenő Stadion és sporttelep Dorog, Komárom-Esztergom megye egyik legnagyobb, egyben Magyarország egyik legrégebbi sportlétesítménye. A nyilvántartásban korábban Bányász stadion, majd Dorogi Városi Stadion néven szerepelt, míg 2010. május 4. óta viseli Buzánszky Jenő nevét. 
A város közepén, 6334 négyzetméternyi területen található. Építése 1918-ban kezdődött és 1921-ben avatták fel. A létesítmény fő tervezője Gáthy Zoltán.

2012 óta a Dorog Város Egyesített Sportintézménye üzemelteteti. A Dorogi FC, a Dorogi Egyetértés SE székhelye és centerpályája. Hivatalosan befogadó képessége 15000 fő, amit 1963-ban hitelesítettek.
1947 elején fordult meg benne először a későbbi névadó, Buzánszky Jenő, aki egy szezont Grosics Gyula csapattársaként játszott a csapatban. Története során rengeteg kiemelkedő, köztük számos világhírű sportoló alapozta meg itt a hírnevét, szinte valamennyi sportágból. Csak néhányat említve, Grosics Gyula, Buzánszky Jenő, Ilku István, Ilku Péter, Monostori Tivadar, Varga János, Szűcs Lajos, Mucha József, Szabó József, Beke Imre, Ferencz Károly, Bacsa Péter, vagy Fekete László. Ezen felül itt készült a berlini olimpiára Csik Ferenc olimpiai bajnok úszó, valamint a dorogi csapat tagjaként itt szerepelt Ivo Georgiev bolgár válogatott labdarúgó is.

SPORTMÚZEUM

Az 1999-ben alakult Dorogi Sportmúzeum Dorog város sporttörténelmi múltjába nyújt betekintést, immár több, mint egy évtizede várja a látogatókat.
A múzeum létrehozója a sportegyesület vezetősége, a város vezetése, és a Dorog-szurkolók Baráti Köre. A kiállított tárgyakból képet kapunk az igen gazdag, sokszínű és a maga nemében egyedülálló dorogi sport egész történetéről, az egyesület 1914-es megalakulásától napjainkig. A tárlat az egyesület 1895-ben épült székházában (Dorog, Köztársaság út 3.) kapott helyet.

ZENEPAVILON

A dorogi Zenepavilon 1924-ben, Gáthy Zoltán tervei alapján épült. A kör alaprajzú, toronnyal ellátott faépület a sporttelep területén kapott helyet, és a sportrendezvények előtt a helyi bányász zenekar innen szolgáltatta a zenét a közönség számára. Jelenleg új formájában, a sportmúzeum mellett található. (Eredetileg a sporttelepen belül a mai Sportmúzeum épülete mellett állt.)

TÁMOGATÓ, FINANSZÍROZÁS: A videó-séták sorozat kisfilmjeit a Nemzeti Művelődési Intézet (http://www.nmi.hu/) kulturális Közfoglalkoztatási programjának jóvoltából tudtuk elkészíteni.

SZERZŐK: készítette: Nógrádi Mariann, Mohos Nádor Tamás | CivilFilm Egyesület – 2016 |http://www.civilfilm.hu ; civilfilm kukac civilfilm.hu; telefon: +36-30-480-1145