Míg 2011-ben – a tárgyévben nyert 960 E Ft pályázati pénz, PLUSZ a 2010-ben elnyert, de felhasználás céljából 2011-re átvitt forrásokból – 2405 E Ft állt rendelkezésünkre az egyesület közhasznú céljait megvalósítani << >>  2012-ben semmiféle pályázati forráshoz nem jutottunk.

Így a 2012-es munka „emberi erőforrás szempontból” teljesen ÖNKÉNTES ALAPÚ volt. Ez fenntarthatósági szempontból hosszabb távon problémás, ugyanakkor bizonyította: az egyesület és tagjai elkötelezettsége a civil videómegosztó működtetésére igen erős.

1. SZAKMAI MUNKA 2012 – CivilFilm Egyesület

 

ALAPSZABÁLYUNK 2.1.2 pontja értelmében a CivilFilm Egyesület OLYAN VIDEÓ-MEGOSZTÓ PORTÁLT MŰKÖDTET, amelyen a CIVIL SZERVEZETEK MEGOSZTHATJÁK RÖVIDFILMJEIKET EGYMÁSSAL és a NYILVÁNOSSÁGGAL.

 

 

 

A CIVILFILM EGYESÜLET FŐ TEVÉKENYSÉGE: a CivilJutub.hu CIVIL SZERVEZETI VIDEÓMEGOSZTÓ (www.civiljutub.hu) MŰKÖDTETÉSE, a CIVIL SZERVEZETEK saját videóikon keresztül való népszerűsítése, azok SZISZTEMATIKUS PROPAGÁLÁSA.

 

 

1.1) A CIVIL VIDEÓMEGOSZTÓ ÉRTELME, CÉLJA

 

A 2008 szeptemberében működtetni kezdett CivilJutub.hu civil videómegosztó (www.civiljutub.hu) egy korszerű videós médiafelület, amely CIVIL SZEMPONTOK SZERINT SZERKESZTVE, a VIDEÓMEGOSZTÁS ESZKÖZÉT felhasználva, segíti elő HATHATÓSAN a mai internet-világban a TÁRSADALOM CIVIL – sérülékeny társadalmi csoportokat segítő, vagy épp' környezettudatos – TUDATÁNAK a FORMÁLÁSÁT és a CIVIL SZERVEZETEK KÖZÖTTI KAPCSOLATÉPÍTÉST.

 

A CIVILEK TEVÉKENYSÉGÉNEK BEMUTATÁSÁRA egyik legalkalmasabb NÉPSZERŰSÍTŐ ESZKÖZ a VIDEÓ >> e felismerés az ÉRTELME a CIVIL VIDEÓMEGOSZTÓ MŰKÖDTETÉSÉNEK.

 

A civil szervezetek videóinak „begyűjtésével” egy hatalmas (2012 végén 10 529 VIDEÓ, több mint 2,7 MILLIÓ megnézett civil videó – lásd mindenkori statisztika – honlap jobb alsó sarka), FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ „CIVIL VIDEÓ-ADATBÁZIST” HOZUNK LÉTRE.

 

A civil videó-adatbázisnak értéke, súlya van – s KÉPES MEGVALÓSÍTANI STRATÉGIAI CÉLUNKAT >>> azt, hogy egy NAGY CIVIL VIDEÓ-ADATBÁZIS segítségével képesek vagyunk a TÁRSADALOM SZÉLES RÉTEGEIVEL hatásosan MEGISMERTETNI CIVIL SZERVEZETEINK TEVÉKENYSÉGÉT – ezáltal KÖZVETÍTENI a CIVIL GONDOLKODÁSMÓDOT, ÉRTÉKVILÁGOT és HATÉKONYAN ELŐSEGÍTENI a CIVIL SZERVEZETEK KÖZÖTTI KAPCSOLATÉPÍTÉST.

 

2012-ben is fejlesztettük a világ első civil szervezeti videómegosztó portálját. Ezt az elmúlt években a 2010, 2011-es NCA szakmai támogatások tették lehetővé, 2012-ben pedig a hit a portál céljában, küldetésében és jövőjében, PLUSZ: 3-4 M Ft értékű ÖNKÉNTES MUNKA.

 

 

2./ 2012-ben MEGVALÓSÍTOTT PROGRAMOK – Civil Videómegosztó (CV)

 

MEGJEGYZÉS: míg 2011-ben – a tárgyévben nyert 960 E Ft pályázati pénz, PLUSZ a 2010-ben elnyert, de felhasználás céljából 2011-re átvitt forrásokból – 2405 E Ft állt rendelkezésünkre az egyesület közhasznú céljait megvalósítani <<< >>>  2012-ben semmiféle pályázati forráshoz nem jutottunk.

Így a 2012-es munka „emberi erőforrás szempontból” teljesen ÖNKÉNTES ALAPÚ volt.

Ez fenntarthatósági szempontból hosszabb távon igen problémás, ugyanakkor bizonyította, hogy az egyesület és tagjai elkötelezettsége a civil videómegosztó működtetésére igen erős.

 

A civil videómegosztó – 2008 szeptember 24-ei indulása óta – többféle módszerrel, szisztematikusan dolgozik azért, hogy a civil videómegosztás eszközét felhasználva a TÁRSADALOM SZÉLES RÉTEGEIVEL hatásosan MEGISMERTETESSE CIVIL SZERVEZETEINK TEVÉKENYSÉGÉT.

 

 

2.1.) CIVIL SZERVEZETI VIDEÓ-ADATBÁZIS NAPI BŐVÍTÉSE a CivilJutub.hu portálon + a CIVIL VIDEÓK „LÁTHATÓVÁ TÉTELE” AZ INTERNETEN (szövegezés)

 

 2.1.1) CIVILEK VIDEÓINAK ÖSSZEGYŰJTÉSE a YOUTUBE-ról - 1947 DB + feltöltése a CivilJutub-ra

 

A) 2012-ben 1947 db EGYESÜLETI, ALAPÍTVÁNYI VIDEÓT TETTÜNK FEL a VIDEÓMEGOSZTÓRA.

 

 

 

 

A CIVILJUTUB.HU-t heti 4-6-szor frissítjük: a civilek havi több száz videót tesznek fel a YOUTUBE-ra. Ezeket mi feltesszük a CivilJutub.hu-ra >> ezzel civil hírforrásként is szolgálunk ( > sajtókampány)

 

B) A CivilJutub.hu-ra feltett videókat egyúttal MEGFELELŐ CÍMMEL, KULCSSZAVAKKAL + LEÍRÁSSAL is ellátjuk >>> LÁTHATÓAK LEGYENEK a NETEN

 

 A CIVIL VIDEÓFELTÖLTÉS JELLEGZETES HIBÁJA – 80 %-ban –, hogy elmulasztják a videókat megfelelő, a keresőknek nélkülözhetetlen szöveges részekkel – cím, kulcsszavak, leírás – ellátni => emiatt a videók a keresők – ezek CSAK szavakat naplóznak – számára láthatatlanok >>> ergo, a netezők sem látják őket.

 

Ezt KORRIGÁLJUK mi >> a SZERVEZETRE JELLEMZŐ SZÓKÉSZLET LÉTREHOZÁSÁVAL (cím, kulcsszavak, leírás) ezzel > LÁTHATÓVÁ-MEGTALÁLHATÓVÁ TESSZÜK a CIVIL VIDEÓKAT a NETEN

 

 

 

 

2.2) VIDEÓ-LEÍRÁSOK ELKÉSZÍTÉSE - 495 db - 2012-ben

 

495 CIVIL SZERVEZETI VIDEÓHOZ 3000-10 000 karakteres VIDEÓLEÍRÁST készítettünk >> A videó-gazda civil szervezetekről 3000-10 000 karakter terjedelmű VIDEÓ-LEÍRÁST készítettünk 495 videóhoz. Értelme: a VIDEÓKHOZ TARTOZÓ SZÖVEGEK keresők számára elérhető „SZÓKÉSZLETÉVEL” BIZTOSÍTJUK a SZERVEZETEK VIDEÓINAK MEGTALÁLHATÓSÁGÁT a neten

 

A videó-leírással ellátott videókat úgy lehet összesíteni, ha oldal legfelső keresőjébe beírjuk az adott évhez, adott szervezethez tartozó videóleírás kódot. A CivilFilm Egyesület 2012-ben a YOUTUBE-ról importált civil videókhoz a (cetyt12) kóddal készítette a videó-leírásokat.

 

 

 

2.2.1) Bővebben: CÍM-GYÁRTÁS, KULCSSZAVAZÁS

 

Mikor egy civil videót felteszünk az oldalra >> egyúttal MEGFELELŐ CÍMMEL, KULCSSZAVAKKAL látjuk el. Ez az adott videóra, szervezetre specifikus.

 

KÉT DOLOG MIATT FONTOS EZ:

 

 

 

 

a)     INTERNETES MEGTALÁLHATÓSÁG: hogy megtalálható legyen az adott szervezet adott tevékenységét, programját, bemutatkozását stb. tartalmazó videó az interneten.

 

b)    CIVILJUTUBOS MEGTALÁLHATÓSÁG: A CV-n minden videó felett ott található az oldalon kereső GOOGLE-KERESŐ. Ezzel az oldal sok ezer videója között lehet keresni (ÉS EZÉRT FONTOS A SZÖVEG MEGLÉTE!) egyszerű szavakkal, szókapcsolatokkal.

 

A CV-t sokan használják (civil) adatbázisként. Ezt a Google-keresős találatokból tudjuk. Pl., ha valaki a „hajléktalan” szóra keres a CV-n (hajléktalan site:civiljutub.hu – 13 700 találat - http://tinyurl.com/CJ-hu-talalatok-HAJLEKTALAN), akkor talál nagyon sok olyan szervezetet, amely ezzel foglalkozik. 

 

De ha pl. arra kíváncsi, hogy hajléktalan ellátással milyen szervezetek foglalkoznak, akkor fog sok ilyet is találni >> ha ezt a szókapcsolatot („HAJLÉKTALAN ELLÁTÁS”) írja be a keresőbe.

 

A KERESHETŐSÉG és INFORMÁLÓDÁS miatt fontos tehát a MEGFELELŐ SZÖVEGANYAG (megfelelő szavak, címek, videóleírás, kulcsszókészlet) ELŐÁLLÍTÁSA, használata a videóknál >> ez teszi ugyanis használható ADATBÁZISSÁ a civil videómegosztót.

 

ÖSSZEFOGLALVA - MINÉL TÖBB, SOKRÉTŰBB, JELLEMZŐBB az egyes VIDEÓKHOZ KAPCSOLT SZÖVEG >> ANNÁL INKÁBB HASZNÁLHATÓ ADATBÁZISKÉNT IS A CIVIL VIDEÓMEGOSZTÓ.

 

 

2.1.3) VIDEÓ-LEÍRÁSOK KÉSZÍTÉSE

 

Mint említettük: a civil videófeltöltés JELLEGZETES HIBÁJA >> ELMULASZTJÁK a VIDEÓKAT a KERESŐKNEK NÉLKÜLÖZHETETLEN SZÖVEGES RÉSZEKKEL ellátni – így mintha netre se születtek volna.

 

A VIDEÓ-LEÍRÁSOK célja, hogy a korrekt címen, kulcsszavakon kívül a SZERVEZETRE JELLEMZŐ bővebb SZÓKÉSZLETET tartalmazó KERESŐBARÁT szöveganyagot biztosítson az egyes videóknak.

 

Ezt a szervezet honlapjának felhasználásával készítjük el. A szervezeti honlapok tartalmazzák ugyanis azokat a jellemző szavakat, szókapcsolatokat, amelyek specifikusak az adott szervezetre és annak tevékenységére.

 

CÉL: ugyanazt a célt szolgálja, mint megfelelő cím, kulcsszavak, a videó (s rajta keresztül a szervezet) KERESHETŐSÉGÉT, MEGTALÁLHATÓSÁGÁT biztosítja az interneten, illetve a CV VIDEÓ-ADATBÁZISÁBAN.

 

Az elmúlt években az egyes projektekhez kapcsolódóan több ezer videó alá került videó-leírás – minek eredményeképpen e videók könnyen megtalálhatóvá, kereshetővé váltak. Jellemző az, hogy azoknak a civil videóknak a nézettsége, amelyek a civil videómegosztón is megtalálhatóak számosabb, mint a videó „eredeti példányáé” a YOUTUBE-on.

 

 

 

A CÉL az, hogy mindegyik olyan szervezet, amelynek videója szerepel a CV-ón rendelkezzen ilyennel.

Ez nagyon munkaigényes dolog, ezért ezek gyártása sok időt vesz igénybe.

 

 

A különféle múltbéli projektek (pl. még a youtube-ra fel nem került videók oda s CV-ra feltöltése, külhoni magyar szervezetek videóinak feltöltése, illetve magyar szervezetek videóinak feltöltése) alkalmával, különféle kódokkal jelöltük az adott projekt alkalmával elkészített videó-leírásokat. (Ha a legfölső keresőbe beütjük az alábbi kódokat, előjönnek azok a videók, amelyekhez készült videó-leírás.)

 

A KÓDOK (ELMÚLT ÉVEK ÖSSZES) a KÖVETKEZŐK: (cetyt13) (cetyt12) (12UNRCDKE) (12UNRCCet) (12UNszCDKE) (12UNszCCet)  (cetNyt12) (yt11122) (11yd)  (11nkrd) (11nkszoszD)  (11nkrc) (11nkszoszC) (11nkrZ)  (11nkrZU) (11nkszoszZO)

 

 

 

SÉMA – a videó-leírások egy általunk kialakított SÉMA szerint készülnek. A SÉMA ALAPJÁN ELKÉSZÜLT VIDEÓ-LEÍRÁSOKba azokat a jellemző információkat, szókapcsolatokat (plusz szervezet elérhetőségei, honlapja, facebook-oldala) vesszük bele, amelyekkel a leginkább eltaláljuk a szervezet tevékenységét.

 

A séma egyúttal tartalmazza azt a kódot is, amellyel visszakereshetjük az adott projekthez tartozó videó-leírásokat (pl.: cetNyt11 = CivilFilm Egyesület által 2011-ben feltöltött ún. non-youtube-os videókhoz – tehát amelyek nem voltak meg a youtube-on – de mi feltettük őket oda, miután letöltöttük más honlapokról, majd ezek után a youtube-ról feltetteük a CV-ra is készült videóleírásokat jelzi).

 

3./ PROPAGANDA => CIVIL SZERVEZETEK-é + CIVILJUTUB.HU-é

 

A VIDEÓ-HÍRLEVÉL RENDSZER LÉNYEGE, MŰKÖDTETÉSE

 

   A CV-nak >> KÉT MEGVALÓSÍTANDÓ ALAPFELADATA

 

a) A TÁRSADALOM CIVIL TUDATÁNAK FORMÁLÁSA >> a társadalom tagjaival megismertetni civilek munkáját. Ennek „mérőszáma” >> a NAPI VIDEÓNÉZÉSEK SZÁMA.

 

b) CIVILEK EGYMÁSSAL MEGISMERTETÉSE >> „mérőszáma” > HAVONTA hány szervezetet sikerül elérni VIDEÓ-HÍRLEVELÜNKKEL.

 

HAVONTA 9065 db EMAILRE küldjük ki a HAVI VIDEÓ-VÁLOGATÁST (legjobb 40 civil videó a hónapban) 2010. márciustól (link - http://tinyurl.com/CJ-videovalogatasok)

 

VIDEÓHÍRLEVÉLLEL ELÉRTEK MEGOSZLÁSA: 7470 hazai; 688 romániai, 176 szerbiai, 420 szlovákiai magyar CIVIL SZERVEZET + 272 hazai; 73 db romániai, szerbiai szlovákiai magyar MÉDIA; (feliratkozás >>> <<<)

 

EREDMÉNY: a folyamatos címlista frissítés >> TELJES MAGYAR AKTÍV CIVIL SZFÉRA SZERVEZETEIT ELÉRJÜK havi videó-hírlevelünkkel

 

VIDEÓ-HÍRLEVÉL KÜLDÉS – 3 ÉVE: 2012 volt immár a 3. év, hogy havonta videó-válogatást küldünk a havi legjobb 40 civil videóból a civil szervezeteknek

 

 

A civil videómegosztó legfrissebb 4 civil videója 2012. 12. 31-én…

 

 

4./ CÉLCSOPORT + ELÉRT CÉLCSOPORT-LÉTSZÁM 2012-ben

 

A civil videómegosztó CÉLJÁNAK MEGVALÓSÍTÁSA ÉRDEKÉBEN kiemelt HÁROM FŐ CÉLCSOPORTJA

 

A) FELHASZNÁLÓK (104 519 db / 2012), akik meglátogatták a CivilJutub.hu oldalt, megnéztek rajta egy-több  civil szervezeti videót (VIDEÓNÉZÉSEK SZÁMA 2012-ben = 1 144 114 db volt), illetve azok a

 

B) CIVIL SZERVEZETEK (7757 db - határon innen és túl), amelyek HAVI RENDSZERESSÉGGEL megkapják azokat a videó-válogatások (havi videó-hírlevél), amelyeket egy-egy hónap több száz feltett civil videójából a legjelentékenyebbeket tartalmazzák. (regisztrált szervezetek >>> www.civiljutub.hu/people.php)

 

C) MÉDIÁK (345 db - határon innen és túl), amelyek HAVI RENDSZERESSÉGGEL megkapják a civil szervezetek munkáját bemutató videó-válogatásokat

 

 

4.1) ELÉRT CÉLCSOPORT-LÉTSZÁM 2012-ben

 

a) 2012-ben 104 519 FELHASZNÁLÓ látogatta meg a CivilJutub.hu-t >> összesen 1 144 114 db (!) CIVIL szervezetek tevékenységét bemutató VIDEÓT NÉZTEK MEG (!)

 

 

b) 2012-ben HAVONTA 7757 DB – hazai és határon túli – CIVIL SZERVEZETET ÉRTÜNK EL HAVI VIDEÓ HÍRLEVELÜNKKEL (havi számok >> http://tinyurl.com/CJ-videohirlevel)

 

VIDEÓHÍRLEVÉLLEL ELÉRT SZERVEZETEK MEGOSZLÁSA: 6507 hazai; 688 romániai, 176 szerbiai, 386 szlovákiai magyar civil szervezet

 

 

 

c) 2012-ben HAVONTA 345 DB – hazai és határon túli – MÉDIÁT értünk el havi videó hírlevelünkkel (a havi számok linkje >> http://tinyurl.com/capxr3d)

 

d) KÜLSŐ LINKEKKEL ELÉRTEK SZÁMA – 300 000: a videónézések száma nem csak az oldalon generálódik, a videónézés-számláló azt is számolja, hogy a CivilJutub.hu-ra mutató külső linkeken

lévő videókat hányan nézték meg. 2012-ben 1652 külső link (85 %-ban belinkelt CJ.hu videók) mutatott a CV egy-egy videójára. Ezeken generálódik a videónézések számának 67 %-a – azaz a videnézésekből mintegy 766 000.

 

Feltételezhetjük, hogy a külső linkeken bonyolódó 766 000 videónézés legalulbecsültebb esetben is 300 000 ember „követte el” – azaz ezekkel a linkekkel érjük el a legnagyobb célcsoportot.

ÖSSZEGZÉS: ELÉRT CÉLCSOPORTOK száma így: 104 519 + 7757 + 345 + 300 000 = 412 621 FŐ

 

 

SZUMMA: KÖZHASZNÚ TEVÉKENYSÉGBŐL RÉSZESÜLŐK LÉTSZÁMA 2012-ben: 412 621 fő 

 

 

5./ VIDEÓNÉZÉS-SZÁM: LÉNYEGFLASH – azaz MIRE JUTOTTUNK 2012-ben?

 

A TARTALOMFEJLESZTÉS és PROPAGANDA >> a 2012-es MUNKA EREDMÉNYEKÉNT 2012-ben MINDEN NAP >> azaz NAPONTA 3165 (!) civil VIDEÓT NÉZTEK MEG a CV látogatói.

>> A 2012-es teljes évben a CV 1 144 114 db civil videót „nézetett meg” az állampolgárokkal.

 

LEVEZETVE: éves NAPI ÁTLAGOT tekintve a civil videómegosztón:

 

 

 

>> 2009-ben napi 164 videónézést regisztráltunk, 2010-ben 1569-et, 2011-ben 2483-at, 2012-ben 3135-öt.

 

2012-ben >>2010-hez képest 100 %-os     >> 2011-hez képest 26 %-os volt a növekedés.

 

A NAPI 3135 DB VIDEÓNÉZÉS (2012-es napi átlag) azt JELZI, hogy EREDMÉNYESEN fejlődtünk az elmúlt 4 lezárt évben és eredményesen töltjük be célunkat, valósítjuk meg küldetésünket.

    MIÉRT FONTOS EZ?

 Ez a szám az egyik LEGFONTOSABB „MUTATÓJA” stratégia célunk megvalósulása sikerességének.

Végeredményben, így valósítjuk meg célunkat: egy NAGY CIVIL VIDEÓ-ADATBÁZIS segítségével képesek vagyunk a TÁRSADALOM SZÉLES RÉTEGEIVEL hatásosan MEGISMERTETNI CIVIL SZERVEZETEINK TEVÉKENYSÉGÉT – ezáltal pedig KÖZVETÍTENI a CIVIL GONDOLKODÁSMÓDOT, ÉRTÉKVILÁGOT.

 

5.1) TÁBLÁZATOK 2011, 2012

KATTINTS A TÁBLÁZATRA (vagy >> IDE << ), ha jobb felbontásban látnád az adatokat

 

 

 

6.) SZERKESZTÉSI ALAPELVEK – ESÉLYEGYENLŐSÉG, TÁRSADALMI INTEGRÁCIÓ, KÖZÖSSÉGI ÉRTÉKTEREMTÉS

 

A CivilJutub.hu szerkesztett honlap, amivel naponta foglalkozni kell.

A CÍMLAPRA KIEMELT VIDEÓKNAK TÜKRÖZNI KELL AZ OLDAL CIVIL ÜZENETÉT (lásd alapszabályunk), a címlap-összetételt úgy kell összeállítani, hogy az a civileknek s látogatóknak egyaránt érdekes legyen.

 

A CivilJutub.hu-n KIEMELT FIGYELMET kapnak a videók, amelyek TÁRSADALMI PROBLÉMÁKAT (pl. kirekesztés), s főként, azok JÓ MEGOLDÁSAIT mutatják be (szerkesztési elveink alapeleme ez).

 

VIDEÓ-HÍRLEVÉL – E TEMATIKÁJÚ VIDEÓKAT kiemelten kezeljük akkor is, amikor több mint kilencezer email-címre eljuttatjuk havi videó-hírlevelünket (http://tinyurl.com/CJ-videohirlevel).

 

CÍMLAPOZÁS – E TEMATIKÁJÚ VIDEÓKAT szinte minden esetben kitesszük a címlapra

 

KULCSSZAVAZÁS – KÜLÖNÖS GONDOSSÁGGAL kezeljük e videók internetes megtalálhatóságának biztosítását a KULCSSZAVAZÁS-KORREKCIÓ és a VIDEÓLEÍRÁSOK (elsőbbséget élveznek) készítése során.

 

POLITIKAMENTESSÉG – nem tesszük fel az oldalra olyan szervezetek videóit, amelyek politikai párthoz köthetőek. Értelemszerűen nem szerepelnek politikai jellegű videók sem.

 

ANTIRASSZIZMUS – nem jelenhet meg olyan videó az oldalon, amely bármely vetületében a kisebbségek (etnikai, szociális, nemi stb.) elleni gyűlölet-, hangulatkeltés különféle megoldásaival „kereskedik”.

 

MULTIKULTURALIZMUS – a kulturális és a nemzeti sokszínűség elismerése, a kultúrák békés egymás mellett élésének segítése fő céljaink egyike.