KÖZHASZNÚSÁGI  JELENTÉS 2009 – az egész letölthető >>> INNEN <<<

 

KÖZHASZNÚSÁGI  JELENTÉS – szöveges beszámoló a 2009-es évről

 

I./ A 2009-es projektév célkitűzéseinek rövid összefoglalása

 

 ALAPSZABÁLYUNK 2.1.2 pontja értelmében, a CivilFilm Egyesület - olyan videó-megosztó portált hoz létre, működtet, amelyen a közhasznú civil szervezetek megoszthatják rövidfilmjeiket egymással és a nyilvánossággal.

   Ennek szellemi értelmét „Stratégiai Alapvetés”-ünkben fogalmaztuk meg.

  A videó-megosztó portálok pár éve léteznek, legismertebb közülük a www.youtube.com. A lehetőséget ma arra használják felhasználóik, hogy „érdekes” videótartalmakat töltsenek fel rájuk.

 De: SE MAGYARORSZÁGON, SE A VILÁGON NEM VOLT EDDIG olyan VIDEÓ-MEGOSZTÓ RENDSZER, amely A CIVIL SZERVEZETEKET SZOLGÁLNÁ.

    2007-es megalakulásunkkor ennek megvalósítását tűztük ki fő célunknak. A Civil Videómegosztót (CivilJutub.hu – www.civiljutub.hu) 2008. októberében sikerült elindítanunk, eddig tartottak az előkészületek.

   A 2009-es év arra a kérdésre volt hivatott választ adni: sikerre tudjuk-e vinni e „civil vállalkozást”, vagy sem.

 2

II./ STRATÉGIAI ALAPVETÉS – CIVIL VIDEÓMEGOSZTÁS

 

A CIVIL SZERVEZETEK TUDATFORMÁLÓ MÉDIAEREJE CSEKÉLY. A mai „TV-, VIDEÓ-világban” nincs olyan KÖZÖS civil médiánk, amelyen képes, filmes anyagokat közölhet-nénk – saját magunk által előállítva, szerkesztve.


NINCS OLYAN KÖZÖS (!) MÉDIAFELÜLETÜNK, amelyen MEGMUTATHATJUK MAGUNKAT – amelyen a TÁRSADALOM SZÉLES RÉTEGEIVEL hatásosan MEGISMERTETHETJÜK CIVIL SZERVEZETEINK TEVÉKENYSÉGÉT.

 

A társadalom civil tudatosságának formálására eddig is sokféle eszközt alkalmaztunk.

DE: ezek között - A CIVILJUTUB.HU feltalálásáig és megvalósításáig -, nem volt jelen egy olyan civil videómegosztó, egy olyan videós médiafelület, amely CIVIL SZEMPONTOK SZERINT SZERKESZTVE, ezt az eszközt (videómegosztás) felhasználva, segítené elő hathatósan a mai internet-világban a társadalom civil tudatának a formálását.

 

Miért jó ez nekünk? Mert – a mai képi kultúrán, gyors információcserén alapuló világban – nagyban ELŐSEGÍTHETI SZERVEZETEINK ÉLETÉT, MUNKÁJÁT, EGYÜTTMŰKÖDÉSÉT, KÖZLÉSI HATÉKONYSÁGÁT, MUNKA-BEMUTATÁSÁT.

 

III./ CIVILJUTUB.HU PROJEKT - INDULÁSA

 

A civil videómegosztót (WWW.CIVILJUTUB.HU) egy év rákészülés után, 2008. októberétől kezdte el működtetni a CET.

  Pályázati forráshoz 2009 júniusától (konzorciumban a DKE-vel) jutottunk először, az azt megelőző két évben (önkéntes munkában, s mert hittünk a civil videómegosztás fontosságában) tanultuk meg, mi az a videómegosztás, miként kell videómegosztót, honlapokat csinálni, majd elkezdtük működtetni a honlapot.

 

IV./ 2009-ES TEVÉKENYSÉG – ADATOKKAL

 

CIVIL SZERVEZETI VIDEÓ-ADATBÁZIS LÉTREHOZÁSA - a portálon 2009. JANUÁRJÁBAN 100 civil videó volt.

2009. 12. 31-én 1040 db. 940 CIVIL VIDEÓT TÖLTÖTTÜNK FEL AZ OLDALRA 2009-BEN.

  EREDMÉNY   = > SIKERÜLT EGY KOMOLY CIVIL SZERVEZETI VIDEÓ-ADATBÁZIST LÉTREHOZNUNK

  JELENTŐSÉG =>  egy NAGY CIVIL VIDEÓ-ADATBÁZIS KÖZVETÍTENI KÉPES A CIVIL GONDOLKODÁSMÓDOT, ÉRTÉKVILÁGOT – ez visszahat a társadalomra, visszahat a civil szervezetekre.

 

VIDEÓNÉZÉSEK NAPI SZÁMA – a januári napi néhánytól... 2009 DECEMBERÉBEN már NAPI 450 CIVIL VIDEÓT NÉZTEK MEG a CIVILJUTUB.HU-N (oldal-statisztikák: címlap, jobb alsó sarok).

 

VIDEÓLEÍRÁSOK ELKÉSZÍTÉSE => 2009-ben mintegy 500 VIDEÓHOZ RÉSZLETES LE-ÍRÁST is készítettünk, ami ELEMI JELENTŐSÉGŰ => erre a videót máshova feltöltő szervezeteknek általában „nincs energiájuk”, ergo nem lesz látható-megtalálható a videójuk a neten

=> mert nincsenek a videók „mellett” azok a kulcsszavak, ami alapján megtalálhatná őket pl. a Google.

 

LÁTOGATOTTSÁG - A civil videómegosztót 2009. januárjában 582-en látogatták meg, 2009 OKTÓBERÉBEN 10 300-an.

3

A CivilJutub.hu utolsó negyedéves átlagos látogatottság 9768 látogatás havonta. 

A 2009. januári bázisidőszakhoz képest a havi látogatottság 1678 %-al nőtt az év végére.

 (Kevés olyan civil honlap van Magyarországon, ami a  havi 10 000-res látogatószámot elérné – így elképzelhető, JOGOSAN GONDOLTUK, a CIVILEK TEVÉKENYSÉGÉT SZÉLES KÖRBEN KÉPES NÉPSZERŰSÍTENI EGY CIVIL VIDEÓMEGOSZTÓ.)

 

CIVIL SZERVEZETEK SZÁMA A VIDEÓMEGOSZTÓN - A 2009-es videó-feltöltési munka eredményeként 2009 decemberére 500-NÁL TÖBB MAGYAR CIVIL SZERVEZET VIDEÓI voltak megtalálhatók az oldalon – ha valaki kérdezi, mit csinálnak a magyar civil szervezetek, a CivilJutub.hu oldalira kattintva gyors áttekintést szerezhet erről.

 

CIVIL VIDEÓS HÍRPORTÁL JELLEG - A VIDEÓ-ADATBÁZIST NAPONTA FRISSÍTJÜK, nap mint nap feltesszük rá pl. az aznap, vagy előző nap a youtube-on megjelent egyesületi, alapítványi videókat. Ezzel HÍRFORRÁSKÉNT SZOLGÁLUNK.

 

A CIVILJUTUB.HU OLDAL SZERKESZTÉSE – naponta szerkesztjük a CivilJutub.hu oldalt. Ennek része az új anyagok megkeresése, feltétele az oldalra, ill. a címlap szerkesztése, a rovatstruktúra (közhasznúsági kategóriák szerint kialakított) karbantartása.

 

VIDEÓFELTÖLTÉS – CIVIL SZERVEZETEK - Az oldalra sok civil szervezet tölt fel rendszeresen videót. Munkánk részét képezte az is 2009-ben, hogy a civilek által feltett videókhoz elkészítsük a hiányzó leírásokat, kiegészítsük a kulcsszavakat – hogy jobban megtalálhatók legyenek a videók a neten.

 

HASZNÁLATI UTASÍTÁSOK ELKÉSZÍTÉSE (PORTÁL ÉS VIDEÓZÁS) - 2009. októberében ELKÉSZÜLTÜNK a TERVEZETT HASZNÁLATI UTASÍTÁSOKKAL, feltöltöttük őket a CivilJutub.hu szöveges kiszolgáló-oldalára a www.civiljutub.info honlapra.

 

a./ KÉZIKÖNYV - CIVILJUTUB.HU HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ  - (link: http://www.civiljutub.info/index.php?option=com_content&view=article&id=66:kezikoenyv-civiljutubhu-hasznalati-utmutato&catid=38:kezikonyv-civiljutubhu-kategoria)

 

b./ MOVIE MAKER HASZNÁLATA - CIVILJUTUB.HU VERZIÓ - (link: http://www.civiljutub.info/index.php?option=com_content&view=article&id=67:movie-makaer-hasznalata&catid=38:kezikonyv-civiljutubhu-kategoria)

 

PROPAGANDA, A CIVILJUTUB.HU CIVIL MARKETINGJE - elkészítettük az oldalhasználatot bemutató leírást, és TÖBB MINT 5000 CIVIL SZERVEZET EMAIL-CÍMÉBŐL (2 hónapos munka volt) ÖSSZEÁLLÍTOTTUK azt az EMAIL-ADATBÁZISt, aminek segítségével kiküldtük hírleveleinket.

 

ELÉRT SZERVEZETEK SZÁMA - jelenleg több mint 5000 magyar CIVIL SZERVEZETET ÉRÜNK EL a CIVILJUTUB.HU havi HÍRLEVELÉVEL.

 

ÜGYFÉLSZOLGÁLAT - E-MAILES ÜGYFÉLSZOLGÁLATot működtettünk 2009 augusztusa óta - kezdetben kevés, majd átlag havi 50 megkeresés; TELEFONOS ÜGYFÉLSZOLGÁLAT – folyamatos telefonos elérhetőség biztosítása vezetékes és mobiltelefonon – a lehetőséget augusztustól biztosítottuk.

Dorog, 2009. január 29.

 

                                                                                                           Nádor Tamás István – elnök

                                                                                                         CivilFilm Környezet-, Természet-

                                                                                                    és Fogyasztóvédelmi Egyesület